С над 25 на сто на годишна база са нараснали цените

...
С над 25 на сто на годишна база са нараснали цените
Коментари Харесай

Ваканционните имоти поскъпват с над 25%

С над 25 на 100 на годишна база са нарастнали   цените на ваканционни парцели   в някои от курортите  в страната през предходната година,

сочи разбор на „ Бългериън пропъртис “ (BULGARIAN PROPERTIES) на жилищния пазар в страната за 2022 година
По-бърз ритъм на напредък на цените е маркиран през второто полугодие и в края на 2022 година
„ Освен главния фактор за повишаването на цените – високата инфлация, спомагателен тласък за напредък в този сегмент е незадоволителното предложение “, сподели Полина Стойкова, изпълнителен шеф на компанията.

„ Дълги години в множеството курорти, за разлика от огромните градове,  липсваше ново строителство . Това задълбочи неналичието на предложение през 2022 година, когато доста продавачи се изтеглиха от пазара, а сполучливите туристически сезони поддържаха задържането на парцели за отдаването им чартърен при добра рентабилност “, изяснява тя.

подред анализа  търсенето на парцели в курортите е както от българи, по този начин и от чужденци , като главните дестинации за чужденците не престават да бъдат Банско и Слънчев бряг, до момента в който в останалите морски и планински курорти купувачите са главно българи.

Най-скъпи са парцелите в Боровец от планинските курорти и тези в Созопол, и другите морски курорти на юг от Бургас.

Слънчев бряг и Банско са със сходни трендове и цени, а най-ниски са цените на парцелите в Пампорово и част от курортите по Северното Черноморие.

Данните сочат, че  Боровец е най-скъп, само че и най-предпочитан измежду планинските курорти. 

Средната цена там за 2022 година е 850 евро/кв. м (спрямо 770 евро/кв. м година по-рано).
През последното тримесечие на 2022 година са достигнати най-високите равнища – 960 евро/кв. м, което съставлява 26 % растеж на годишна база.
Средната покупна цена на жилищата в Боровец е повишена от 48 300 евро през 2021 година до 60 500 евро през 2022 година През последното тримесечие на 2022 г.  междинната цена на закупените жилища в курорта е достигнала до съвсем 68 000 евро.

Средната цена на парцелите в Банско за 2022 година е 555 евро/кв. м, като през последното тримесечие на годината BULGARIAN PROPERTIES регистрира междинна цена 685 евро/кв. м. Средната цена на закупените жилища доближи близо 50 000 евро. Това са най-високите цени от 2010 година насам.

В Пампорово са най-ниските цени за парцел в планински курорт , където могат да се закупят парцели на към 450 евро/кв. м, а като междинна покупна цена за 2022 година – към 40 000 евро.

Средната цена в Слънчев бряг на база действителни покупко-продажби по данни на компанията за недвижими парцели е достигнала 620 евро/кв. м през 2022 година Ръстът е с към 115 евро/кв. м или с 22 на 100 по отношение на година по-рано.

В курортите на север от Варна се подписват покупко-продажби както на цени сред 500 и 600 евро/кв. м, по този начин и на равнища сред 800 и 1000 евро/кв. м.

При ваканционните жилища се следи многообразие от желания както във връзка с вида жилища, по този начин и във връзка с ценовия клас и надлежно класа на комплексите, наличните екстри и раздалеченост от ски лифтовете и плажа, е посочено още в разбора.  При покупка на парцел за отдаване чартърен, най-предпочитани са едностайни и двустайни жилища на топ местоположения, а когато са за персонално прилагане, превес имат двустайните и тристайните жилища.

От BULGARIAN PROPERTIES регистрират, че при започване на новата година  търсенето на ваканционни парцели се резервира на високи равнища.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР